Karakter.

Fretten zijn actieve dieren. Ze veranderen hun omgeving regelmatig: dekentjes, voedsel, drinkbakjes en de toiletbak worden van de ene plek naar de andere gesleept. Als ze de kans krijgen, laten ze het niet bij hun eigen verblijf, maar halen ze ook uw hele huis overhoop. Fretten zijn zeer gemotiveerde onderzoekers . Dat betekend dat ze ook de grenzen van uw huisregels zullen verkennen. Dit kan de indruk wekken dat de fret dom is en niet begrijpt wat u van hem wilt, maar het omgekeerde is eerder het geval: hij snapt maar al te goed wat de bedoeling is. Wat er gebeurd is dat hij afwacht tot u het opgeeft, zodat hij rustig zijn gangetje kan gaan! De onderzoeksgedrag van een fret kunt u binnen de perken houden door in te spelen op zijn talent voor 'navigeren'. Een fret is namelijk gek op doolhoven met allerlei splitsingen. 

Het eigenzinnige karakter van een fret komt ook om de hoek kijken wanneer u hem wilt trainen. De meeste mensen slagen er niet in een fret iets bij te brengen, omdat ze niet consequent zijn. Een fret doen namelijk alleen maar iets als hij is ruil daarvoor steeds weer iets krijgt dat hij graag lust of fijn vindt. Wilt u hem aanleren om zijn behoefte op de toiletbak te doen, dan zult u hem telkens moeten belonen als het goed gaat. Positieve ervaringen zijn namelijk heel belangrijk bij het leerproces. Op de lange duur zal het zeker lukken een fret iets bij te brengen, maar als u te vroeg met belonen stopt, zal hij het gewoon opgeven. Dit gebeurd niet uit onwil, maar omdat zijn aangeboren nieuwsgierigheid hem snel afleidt.

Houdingen en bewegingen.

Slow motion:

De fret beweegt zich heel langzaam voort, met zijn kop naar beneden en zijn lichaam laag bij de grond. Dit is een teken dat hij ongemerkt weg wil komen. Hij wil als het ware onzichtbaar blijven: het zijn juist snelle, verticale bewegingen die de aandacht van andere fretten trekken.


Ineengedoken houding:

Wannneer de fret moe is en eigenlijk moet slapen, maar bang is om iets leuks te missen, zakt hij als het ware ter plekke door zijn pootjes. Deze houding neemt hij ook wel eens aan als hij betrapt wordt op iets dat niet mag. Dan slaakt hij een zucht, zakt door zijn pootjes en staart u aan op een manier alsof u er niet bent.


Knabbelen en likken:

De fret doet dit bij soortgenoten, maar ook bij mensen. Zonder zijn bekje echt open te doen knabbelt de fret aan uw vinger, terwijl hij af en toe kleine likjes geeft. Dit is een soort verzoeningsgebaar. Een ram maakt het ook om de gunst van een moertje te winnen. Het kan echter ook wijzen op onrust en frustratie, in de zin van 'laat me nu maar los, want ik heb andere dingen te doen'.


Tapijt doorploegen:

Meestal geeft de fret de voorkeur aan vloerbedekking, maar hij neemt ook genoegen met parket, schoenen of andere voorwerpen. Hij schuift met zijn neus zo diep mogelijk in en langs het materiaal, terwijl hij zich ondertussen afzet met zijn achterpootjes. Vaak beweegt hij zich ook voor- en achteruit. Dit gedrag ziet men bij alle wilde marterachtigen: met de geurklieren onder hun kin markeren ze hun territorium.


Aandacht trekken:

Een fret probeerd geregeld uw aandacht te trekken door met zijn waterfles te rammelen of aan da tralies van de kooi te schudden. Vaak doet hij dit uit verveling, maar soms wil hij u ook ergens op attenderen, bijvoorbeeld gebrek aan drinkwater. Als uw fret aandacht trekt, kunt u het best even onopvallend kijken wat er aan de hand is. Heeft hij in de gaten dat het aandacht trekken succes heeft, dan zal hij het namelijk steeds weer proberen!


Schrik en twijfel: aanvallen?

De fret gaat helemaal plat liggen en maakt een keffend of blaffend geluid. Dit is een schrikreactie die gepaard gaat met dreiging. De fret bijt nog niet, maar is hier wel degelijk toe bereid.


Defensieve dreiging:

De fret staat met gebogen rug in de richting waar de dreiging vandaan komt. Meestal is zijn staart opgezet. Deze houding duidt erop dat de fret niet wil vechten, maar zich wel fel  zal verdedigen als dat nodig mocht zijn. Blijft de dreiging voortduren, dan toont de fret zijn open bek en laat hij een krijsend geluid horen. Helpt dat ook niet, dan zal hij tot actie overgaan.


De borstelstaart:

Dit wordt meestal teweeggebracht door angst, maar kan ook een teken zijn van prettige opwindingen of extase. Oudere fretten vinden het heerlijk als ze in hun nek worden gekrabbeld: u kunt dan soms de vacht van de staart, in de nek en op de rug helemaal open zien gaan.


Gespreide tenen:

Gespreide tenen kunnen wijzen op een gevoel van grote behaaglijkheid. Net zoals een hond kwispelt en een kat spint, spreidt een fret zijn tenen. Met gesloten oogjes strekt hij zijn voorpootjes en tenen zo ver hij kan. Wanneer uw fret dit doet als u hem in uw hand houdt, kunt u er zeker van zijn dat hij het naar zijn zin heeft! Strekt een fret tegenlijkertijd ook zijn achterpootjes en tenen, dan is dat echter een teken van stress.


Kwispelende staart:

Dit is een teken van nerveuze afwachting en spanning. De fret beweegt zijn staart een paar seconden lang heen en weer. Meestal is dit zichtbaar als zijn kopje ergens onder verborgen is.


Oren likken:

Wanneer dit door een moederfret wordt gedaan bij haar jongen, gaat het om een disciplinaire maatregel. In andere gevallen is het een verzoeningsgebaar tegenover een fret die een hogere plaats ineemt binnen de rangorde.


Dwangmatig likken: 

Wordt vaak gedaan door loopse en schijnzwangere vrouwtjes. Fretten die niet loops of schijnzwanger zijn doen het als een vorm van 'vervangend handelen',dat wil zeggen in plaats van bijten. De ene fret duwt de andere op de grond en gaat hem likken. Na het likken gaat de fret meestal van het ene op het andere moment bijten.

Leuke filmpjes!